mandag 30. mars 2009

"Kan ikke lese, kan ikke skrive....."

Jeg har fulgt med i dokumentaren på NRK2, om mennesker som har levd livet sitt uten å kunne lese og skrive. De har deltatt på et halvtårs-kurs for å lære det, og det har vært interessant og veldig gripende å følge dem. Gjennom frustrasjoner og mestring, nederlag og seire. Det er nesten skummelt å se hvilken makt kunnskap har. Hvordan de fra å være "dumme" og underlegne, reiser seg og våger å ta igjen med både foreldre og "system".
"Kan ikke maile, kan ikke chatte........"
Etter hvert er jeg redd det kan bli et "klasseskille" når det gjelder IKT-kunnskap og ferdigheter, de som ikke har tatt i bruk PC-en som verktøy vil snart føle seg veldig utenfor. Det holdes mange kurs, men det er alltid noen som ikke får meldt seg på eller ikke får noe ut av det. Bøker og hefter er akkurat litt for vanskelige til at de er tilgjengelige. Utenforfølelsen og nederlagsfølelsen er rett rundt hjørnet. Og så er det så lite som skal til! Hvordan kan disse bli hjulpet?

1 kommentar:

  1. Har dessverre ikke sett det programmet du viser til, men det er interessant at du skriver om dette. Jeg hadde tenkt å skrive litt om samme tema. På skolen hos oss (voksenopplæringen), er jeg veldig oppmerksom på hvor viktig det er at de som går ut fra skolen, får med seg en viss basiskunnskap i IKT. Våre deltakere er innvandrere, som ofte ikke har hatt noen befatning med data tidligere. Datamaskinen blir i første omgang brukt i språkopplæringen. Deretter er det viktig for dem å komme på internett for å lese nyheter fra hjemlandet, og mail for å kommunisere med familie og venner rundt om i verden. A kunne betale regninger på internett er gratis, men å gå i banken og betale, koster fort kr 45,- og oppover pr. innbetaling. Telefonkatalogen får man fortsatt på papir, men da må den bestilles (på nett?). Slik kan man lage en lang liste over informasjon og aktiviteter som kun finnes på nettet. Men det er ikke bare
    fremmedspråklige som trenger opplæring i IKT. Det er mange eldre mennesker som heller ikke behersker dette nye mediet. Derfor er det en viktig jobb som gjøres rundt omkring for å fange opp de som ønsker å få del i denne kunnskapen. Livslang læring er viktig og har fått større fokus. Voksenopplæringssentra rundt om i landet, biblioteker og private aktører er viktige i denne sammenheng. Jeg kjenner ei dame som fikk PC på 85 årsdagen av barn og barnebarn. Hun har lært seg kunsten, og holder nå kontakt med familien som er spedt rundt om i inn og utland. I tillegg sitter hun og skriver bok om sine opplevelser fra krigsårene. Flott ikke sant!

    SvarSlett